Vinterdäck är däck till din bil som är specialanpassade för att kara av det hårda underlag som kommer med vintern. Vinterdäck kommer i flera olika varianter som används i olika syften beroende på vilken funktion däcken ska ha. Innan du bestämmer dig för vilka vinterdäck du ska införskaffa så är det vissa saker som kan vara bra att titta på innan du fattar ett beslut.

Dubbdäck eller inte?

Den stora frågan kan vara om du ska införskaffa ett par dubbdäck eller inte. Modernare bilar är numera utrustade med antisladdsystem vilket gör det betydligt säkrare att köra på is och snö. Bilar med inbyggda antisladdsystem behöver i regel inte några dubbdäck. Det räcker att du införskaffar ett par vinterdäck som är anpassade för att köra på vinterunderlag, med ett mönsterdjup på 4 – 5 mm. Har du en äldre bil som inte har ett antisladdsystem då är det viktigt att du införskaffar dig ett par rejäla dubbdäck.

Begagnade vinterdäck

Har du tänkt att införskaffa dig ett par begagnade vinterdäck så finns det även här lite saker att tänka på. Vinterdäck är en produkt som slits med tiden så det är otroligt viktigt att titta på hur stora slitningar som hjulen har. Ta först reda på hur gamla däcken är. Gummin på däcken hårdnar med tiden så det är viktigt att ta reda på om däcken ligger i farozonen. Om du är osäker på vad du ska kolla efter, då kan du ta med dig någon som har lite mer erfarenhet av ämnet när du ska göra köpet. Du kan även ta med däcken till närmsta bilverkstad som kan ge dig en bedömning på om däcken är kördugliga.

Dubbdäcks förbud

Tänk på att vissa områden har så kallade dubbdäcks förbud. Detta är områden där det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på grund av miljösjäl. Dubbdäck har en tendens att dra upp partiklar från asfalten som senare kan andas in och är farligt. Ta därför reda på om du dagligen passerar dessa zoner på väg till jobbet eller liknande. Dubbdäcks förbud brukar oftast vara i tätorter.